Sposób przygotowania

Szałwię i rozmaryn opłukać. Seler umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać. 4 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, dodać ząbek czosnku, szałwię, rozmaryn i seler. Smażyć przez 1 min, wrzucić grzyby, smażyć przez następne 5 min, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Przyprawić do smaku solą, wlać wino i jeszcze chwilę dusić. Wyjąć czosnek i zioła. Miąższ dyni pokroić na kawałki. Zagotować wodę, osolić, wrzucić uszka i dynię. Gotować do miękkości, tak, by ani uszka, ani dynia nie rozgotowały się. Odcedzić, wyłożyć na półmisek. Uszka polać śmietaną, posypać grzybami oraz tartym serem. Lekko oprószyć zmielonym pieprzem, Potrawa zaprezentuje się wspaniale podana w wydrążonej skorupie dyni. „Wazę\" z dyni podgrzewamy w piekarniku w czasie, gdy gotujemy uszka.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !