Sposób przygotowania

Ziarna pieprzu rozgnieść, wymieszać z taką samą ilością soli, rozsypać na deseczce. Mięso umyć, osuszyć, obtoczyć w soli i pieprzu. Schab silnie dociskać, tak by grube ziarna dobrze wbiły się w mięso. Schab naszpikować goździkami, tworząc wzór szachownicy. Mięso ułożyć w rondlu, tłuszczy-kiem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godz. w temp. 225° C. W czasie pieczenia mięso często polewać sosem. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Połowę skórki drobno pokroić. 2/3 jabłek obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, dodać posiekaną skórkę z cytryny. Ogrzewać powoli pod przybyciem, następnie zwiększyć ogień. Odstawić, gdy jabłka staną się przezroczyste. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjąć, obłożyć 2/3 jabłkowej marmolady, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze przez 30 min w temp. 180° C Pozostałe jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Margarynę rozgrzać na patelni, wrzucić jabłka. Smażyć, aż owoce nabiorą pięknego złocistego koloru. Odłożoną 1/3 jabłkowej marmolady wyłożyć cienką warstwą na ogrzany półmisek, na niej ułożyć schab, polać sosem z pieczenia. Półmisek dookoła udekorować usmażonymi cząstkami jabłek. Wieniec ze smażonych jabłek oprószyć niewielką ilością cynamonu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !