Sposób przygotowania

Na spód ciasta zmieszaj w misce 175g mąki, 3 łyżki cukru pudru i sól a na koniec dodaj 115g masła i żółtko. Dobrze ugniataj ciasto na jednolitą masę. Równomiernie pokryj masą dno ok. 23cm formy i odstaw do lodówki na 30 minut.
Zmiksuj razem pozostałe masło, cukier puder, jaja, olejek migdałowy, mielone migdały i przesiana przez sitko resztę mąki.
Wyjmij z lodówki formę i rozprowadź dżem morelowy na cieście. Wlej masę z cukru pudru, jajek i mielonych migdałów do formy. Zaaranżuj połówki wypestkowanych śliwek na cieście delikatnie wciskając je w masę, tak aby trochę wystawały na powierzchni.
Posyp powierzchnię ciasta migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170◦C przez około 35-45 minut aż ciasto się zarumieni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !