Sposób przygotowania

Ryż należy ugotować wg.przepisu na opakowaniu, odsączyć, wystudzić.Dodać mięso mielone, bulkę tartą ok. 1 lyżki, przyprawę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem ze sobą połaczyć, wyrobić. Formować kuleczki i obtaczać w bulce tartej.

Zagotować w garnku wodę, na wrzącą wrzucać kulki, gotować je na malym ogniu do wypłynięcia. Nie można ich gotować zbyt długo bo będą sie rozpadały. Wyjąc ugotowane pulpety na talerz.
W odzdielnym garnku zagotować wodę (ilość wody w zależności od tego ile chcemy aby nam wyszło sosu), dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, oncentrat pomidorowy, pogotować.
Śmietanę rozrobić z mąką oraz zimną wodą + łyzką gorącego wywaru. Wlać na gotujacy się wywar i pogotować chwilę.
Doprawić sola i pieprzem do smaku.
W przypadku kiedy pojawią się grudki w sosie bo i tak czasem zdarza, przecedzam sos przez sitko.Dodaje dużą ilość koperku.
Zalewam pulpety sosem pomidorowym.

Kiedy zrobię większą ilość nakladam pulpety do sloika i zalewam gorącym sosem, odwracam do góry wieczkiem, kiedy się zawekują i wystygną chowam do lodówki. Mam gotowy obiad, kiedy nie bardzo mam czas na gotowanie:-)

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !