Masło utrzeć z cukrem na pienistą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodać ocet, cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy 10 kropli, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Formę do pieczenia wypełnić ciastem, piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto przekroić na trzy warstwy. polewę czekoladową zetrzeć na tarce. Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, naczynie wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy 100 ml wymieszać z cukrem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z płynną żelatyną, następnie dodać serek homogenizowany, aromat, sok pomarańczowy, wymieszać. Masę odstawić w chłodne miejsce aż stężeje. Pierwszy płat ciasta nasączyć reszta soku pomarańczowego, posmarować masą. Z następnymi warstwami zrobić tak samo. Wierzch ciasta i boki posmarować masą, udekorować wiórkami czekoladowymi.