Sposób przygotowania

Te tarte robie od dawna odkad pokochałam tuńczuka z puszki (to niestety w polsce nadal głowna dostepna forma tej ryby) i odkiedy w 1995r. kupiłam sobie moja pierwsza ksiażke z przepisami czyli \"Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej\"

Ciasto przygotowujemy: maslo schlodzone pokrojone w kawałki siekamy z mąka i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spozywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam na blaszke wysmarowana masłem (w koncu dorobiłam sie blaszki do tart ze specjalnym szklanym dnem, kiedys robiłma w tortownicy:) nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.
Robie farsz: Pieczarki w plasterki i wraz z cebula oraz zmiażdżonym czosnkiem wrzucam na gorace masło, smaże do odparowania wody. sole i pieprze. Wykładam na podpieczone ciasto. Zalewam sosem czyli wymieszana smietanka z jajkami, zielenina sola i pieprzem.Posypuje serem. I do piekarnika na 200st na 30 minut.
Pyszne zarówno na cieplo jak i nastepnego dnia na zimno, a moze wtedy i jeszcze
lepsza:)

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    To coś dla mnie i mojej córki.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Super! Super! Super! :))))
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    zwykła, prosta tradycyjna, a przepyszna baardzo!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !