Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Pomidory dokladnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, wycinamy szypułki. Ukladamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, po czym temperaturę od razu zmniejszamy do 90-100 stopni, drzwiczki piekarnika pozostawiamy lekko uchylone. Pieczemy pomidory przez 2 godziny po czym zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej całą noc) przy całkowicie otwartych drzwiczkach, aby podsuszyły się na świeżym powietrzu. Ponownie włączamy piekarnik i suszymy w nim pomidory przez kolejną godzinkę lub dwie.


Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    piękny smak lata :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    cudowne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    takie pomidorki można dostać w zwykłym sklepie czy jakoś specjalne zamówienia są potrzebne. Rozumiem że ten rodzaj jest jednym z najodpowiedniejszych do suszenia?
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lima jest w wielu sklepach, ale nie we wszystkich, bo niestety ludzie się jeszcze na niej nie poznali i średnio schodzi, a jest rewelacyjna i do suszenia i na przecier- ma dużo miąższu, a mało ziaren i wody.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    nigdye nie jedlam tych suszonych pomidorkow, a widze ze sa coraz popularniejsze
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    więc teraz będę szukał Limy :o)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !