Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż zapiekany z winogronami i rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 10 dag
mleko 1/2 l
jajko 2 szt.
rodzynki 1 szklanka
winogrona 20 dag
sok cytrynowy 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt.
masło 1/4 kostki + 1 łyżka
cukier 5 łyżek
mięta kilka liści
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ryż zapiekany z winogronami i rodzynkami

Mleko z dodatkiem soli, łyżki cukru i cukrem waniliowym doprowadź do wrzenia, wsyp ryż, gotuj na sypko, ostudź.
Rodzynki i winogrona umyj. Winogrona przekrój na pół, jeśli trzeba wyjmij pestki. Miękkie masło utrzyj z 2 łyżkami cukru, dodając żółtka jajek.
Masło połącz z ryżem, rodzynkami, winogronami i pianą ubitą z białek i reszty cukru. Całość wyłóż do wysmarowanych tłuszczem foremek i piecz 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Udekoruj listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 28.03.2012 15:53
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak