Sposób przygotowania

Owoce jarzębiny dokładnie oczyszczamy, myjemy, wrzucamy do garnka z dużą ilością wrzącej wody i obgotowujemy ok. 2-3 min. Odcedzamy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę,przekładamy do rondla, posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę by puściły sok. po tym czasie dodajemy jarzębinę, wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy gruszki staną się szkliste a dżem zgęstnieje przekładamy go do słoików, zakręcamy i odstawiamy słoje do góry dnem. Dżem ten pasuje zarówno do pieczywa jak również do pieczonego mięsa drobiowego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !