Sposób przygotowania

Śliwki umyć i podzielić na połówki , usunąć pestki , oprószyć śliwki cynamonem . Ziemniaki zemleć w maszynce, przełożyć na stolnice . wbić jajko , dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite , niezbyt ścisłe ciasto . Jeśli trzeba dodać trochę mąki. Z ciasta odkroić kawałek i uformować wałek średniej grubości . Pociąć go na kawałki , każdy rozpłaszczyć. Na każdy placuszek położyć połówkę śliwki , oprószyć ją lekko cukrem. Ciasto zlepiać formując okrągłe knedle .
Knedle wrzucić do osolonego wrzątku , gotować 5 min. od ponownego zawrzenia wody . Podawać z roztopionym masłem .

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !