Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ananasowe z galaretką porzeczkową.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytrynka 1szt
mąka 250g
sól szczypta
cukier 3łyżki
masło 125g
jajko 3 szt
żółtko jajek 1szt
wanilia laska
cukier 75g
śmietana 18 proc 125g
ananas świeży 1szt
galaretka porzeczkowa 4łyżki
Polewa: 1 torebka
sok jabłkowy 250ml
migdały 30g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowe z galaretką porzeczkową.

Otzreć skórkę z cytryny. Wymieszać w misce 1 łyżeczkę skórki, mąkę,sól, cukier, masło, jajko i 3 łyżki wody. Wymieszać mikserem. Wyrabiać ciasto rękami jeszcze kilka minut. Zwinąć w folię i chłodzić w lodówce 30min. Nagrzać piekarnik do 200stopni. Nasmarować formę tłuszczem Rozwałkować ciasto na okrągły placek nieco większy od formy tortownicy. Włożyć na dno a przy ściankach formy utworzyć 2cm brzeg. Rozprowadzić żółtko pędzlem po cieście. Laskę wanili przeciąć i wyskrobać nasiona. Wymieszać w misce jaja, 45g cukru, nasiona wanili i bitą śmietanę. Posmarować ciasto. Piec 45min. Obrać ananas pokroić w plastry. Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć plastry ananasa na cieście. Wlać trochę galaretki w środek każdego ananasa. Sporządzić polewę jak na opakowaniu, dodając sok i resztę cukru. Polać ciasto i posypać siekanymi migdałami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 30.09.2011 21:41
bardzo lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak