Sposób przygotowania

Otzreć skórkę z cytryny. Wymieszać w misce 1 łyżeczkę skórki, mąkę,sól, cukier, masło, jajko i 3 łyżki wody. Wymieszać mikserem. Wyrabiać ciasto rękami jeszcze kilka minut. Zwinąć w folię i chłodzić w lodówce 30min. Nagrzać piekarnik do 200stopni. Nasmarować formę tłuszczem Rozwałkować ciasto na okrągły placek nieco większy od formy tortownicy. Włożyć na dno a przy ściankach formy utworzyć 2cm brzeg. Rozprowadzić żółtko pędzlem po cieście. Laskę wanili przeciąć i wyskrobać nasiona. Wymieszać w misce jaja, 45g cukru, nasiona wanili i bitą śmietanę. Posmarować ciasto. Piec 45min. Obrać ananas pokroić w plastry. Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć plastry ananasa na cieście. Wlać trochę galaretki w środek każdego ananasa. Sporządzić polewę jak na opakowaniu, dodając sok i resztę cukru. Polać ciasto i posypać siekanymi migdałami

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    bardzo lubię takie ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !