Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z maku.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 2 szkl
jajko 10 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szt
cukier 2 szkl
otarta skórka z pomarańczy 2 łyżki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
masło do formy
lukier 1 biały
orzechy włoskie 1/2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z maku.

Mak sparzyć, odcedzić wystudzić, przemielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, ciągle ucierając dodać mak, skórkę pomarańczową, aromat i przesianą bułkę tartą. Na końcu dodać orzechy i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę makową wyłożyć do posmarowanej masłem formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 60minut. po ostudzeniu polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.01.2014 19:25
Zapowiada się smacznie.
mirosława4 28.04.2013 17:00
na pewno smaczna ta babka a że mak lubię to trzeba wypróbować :)
olkaaa 13.12.2012 09:41
fajny przepis
Motorek 27.02.2012 09:54
pycha
Wacław 29.09.2011 22:16
pyszne do kawusi !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak