Sposób przygotowania

przepis na kruszonke :
*ok.100 g masła lub margaryny
*cukier
*mąka

wierzch :
*ok.500 g rabarbaru
*3-4 łyżeczki cukru
*2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki cukru brązowego, ziarenko tonki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach

Rabarbar obrać , pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem oraz 1 łyżeczką cynamonu (to moja zmiana).

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dopisek Abbry -\"na oko\" - ja dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki.

Kruszonką posypać rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu mozna posypać cukrem pudrem. Ja od siebie posypałam cukrem brązowym i cynamonem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mmmmmmmm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Pychota!!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Goya

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !