Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać i odlać pół szklanki .Do odlanego mleka dodać pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru.Mieszać aż się rozpuści dodać ok. dwie łyżki maki ,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do misy i wymieszać z solą .Dodać z wyszorowanej cytryny startą skórkę ,cukry.Żółtka utrzeć z cukrami dodać mąkę,resztę letniego mleka i rozczyn. Lekko przemieszać i dodać stopione, ostudzone masło i olejek cytrynowy.Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić przykryte czystą ścierką kuchenną do wyrośnięcia.Jak podwoi swoja objętość to wyłożyć na stół lub stolnicę wysypaną mąką . Rozwałkować ciasto na ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki.Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple do wyrośnięcia.Jak bułeczki wyrosną to posmarować rozmąconym z odrobiną wody jajkiem .Posypać cukrem i piec w 160 stopniach przez ok. 20 minut.Muszą się ładnie zarumienić .

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    octo

    będę próbować je robic w najblizszym czasie mam nadzieje ze wyjdą:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    Lubię domowe bułeczki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Poproszę jedną. Tak smakowicie wyglądają, że nie można się im oprzeć. Przepyszne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    owocówka

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ekstra ci wyszły
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    mniam, bardzo lubię domowe bułeczki
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pyszności
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    pysznie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Może też takie upiekę w weekend

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !