Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Następnie przygotowujemy beszamel:masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje. Dno nasmarowanej tłuszczem blaszki lub naczynia żaroodpornego wyłożyć płatami lazanii. Możemy je wcześniej chwilkę podgotować, jeśli jednak starannie pokryjemy je sosami i zwrócimy uwagę ,żeby makaron na siebie nie zachodził, możemy gotowanie makaronu pominąć ). Na makaron wyłożyć część mięsa z sosem pomidorowym ,a na to sos beszamelowy. Kładziemy również warstwę sera.Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Ostatni powinien być beszamel posypany tartym serem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Polecam spróbować zrobić lazanię z makaronu własnoręcznie przygotowanego w domu. Roboty jest więcej, ale i jakość dania o wiele lepsza.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    na pewno jest smaczna :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    ojejku uwielbiam lazanie, odezwał sie we mnie Garfield\'owy apetyt :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    tatiana2

    Właśnie robię lazanie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !