Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtk, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto ma 2 częsci .Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć słuchdzić , posmarować marmoladą- dzemem maorelowym. Resztę ciasta wywałkować , przenieść na wałku , nakryć placek posmarowany marmoladą. Brzegi ciasta zlepić przyciskając palcemi i nakłuc w wielu miejscach. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinienb być większy niz z dołu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    fajne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    smacznosc
  • 4
    original
    Opublikowano

    berys18

    fajny placuszek
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    uwielbiam morelowy smak

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !