Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup domowej roboty

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
cebula 4 sztuki
jabłka 0,5 kg
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
cynamon 1 łyżka
ocet winny 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
pepperoni 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup domowej roboty

Przygotuj słoiki - dokładnie wymyj, wyparz i wysusz.

Pomidory, jabłka i cebulę nalezy pokroić w plasterki. Wrzucamy to wszystko do garnka i gotujemy (na dno garnka wlewamy trochę wody). Gotujemy ok. 30 min,aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie miksujemy je blenderem, dodajemy cukier, ocet winny, cynamon, gorczycę, sól, pieprz i mieszamy.Całość gotujemy około 1 godziny.Przykrywamy i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy ponownie około 1 godziny. Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 min. Kiedy słoiki ostygną wkładamy je na 1 dzień do lodówki, a następnie przenosimy w inne chłodne miejsce np. do piwnicy lub pozostawiamy jeśli mamy miejsce w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak