Sposób przygotowania

Ciepłe ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do przestudzenia a następnie dodajemy przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy ok. 2 cm kluseczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Pory oczyszczamy, przekrawamy na pół wzdłuż, opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy w grube plasterki.Groszek odcedzamy dokładnie na sicie.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i mieszając smażymy na szklisto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na por przekładamy groszek a na groszek przekładamy kopytka. Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem polewamy polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !