Sposób przygotowania

Ciasto do tarty: oddzielić żółtko od białka. Do miski dodać żółtko, 190 gram mąki, 120 gram masła, 2-3 łyżki zimnej wody oraz cukier puder i ugnieść z tych składników ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło i będzie miało gładką, jednolitą konsystencję, należy odstawić je na około 3 godziny do lodówki. W między czasie wysmarować tłuszczem formę do tarty i po upływie 3 godzin, wykleić ją chłodnym ciastem. Gotowe ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec przez 13-14 minut.
Krem do tarty: Rozbić 2 jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem waniliowym i polową cukru. Następnie dodać pozostałą mąkę i wymieszać. DO garnuszka wsadzić laskę wanilii i zalać ją mlekiem. Całość zagotować, po czym usunąć laskę wanilii. Tak przygotowanym mlekiem zalać wcześniej przygotowaną mieszaninę żółtek, cukrów i mąki. Mieszać energicznie do momentu, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Następnie do przygotowywanego kremu dodać pozostałe, miękkie masło i skórkę cytrynową. Wymieszać. Krem wylać na ciasto, dokładnie porozprowadzać go za pomocą łyżki. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 18 minut.
Wierzch tarty: Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Do białka dodać pozostałe 3 białka (z poprzednich etapów) i ubić je z solą i pozostałym cukrem. Utartym białkiem wyłożyć wierzch tarty i wstawić na kolejne 6 minut do piekarnika. W tym czasie posiekać orzechy. Po wyciągnięciu tarty, wierzch dodatkowo posypać orzeszkami. Smacznego ;)

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pyszności
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !