Sposób przygotowania

4 łyżki sosu sojowego wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, imbirem, białym pieprzem i słodką papryką. Odstawić na 20 minut.

Z kaczki usunąć wszystkie kości. Umyć ją pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku i na zewnątrz natrzeć przygotowaną wcześniej mieszaniną. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Pieczarki umyć, osuszyć i każdą przekroić na 4 części. Przełożyć na patelnię, skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, posypać solą, białym pieprzem i dodać masło. Lekko podsmażyć. Wymieszać z mięsem mielonym i jajkiem. Przyprawić do smaku.

Przygotowanym farszem napełnić kaczkę. Zszyć \"otwór\"powstały na skutek luzowania. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wymieszać z pozostałą łyżką sosu sojowego. Obłożyć nimi kaczkę. Całość owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową, aby mięso się przyrumieniło.

Kaczkę ostudzić, usunąć cząstki jabłek. Przed podaniem pokroić na plastry.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Pyszna potrawa. Plasterek to stanowczo za mało. Zjadłabym co najmniej dwa.
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Musi wyśmienicie smakować:)
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Jadłem kaczkę nadziewaną jabłkami i szczerze mówiąc nie była zbyt dobra, a tutaj w środku jest mięso i pieczarki. Jak dla mnie - rewelacja!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Bardzo mi się podoba pomysł na kaczkę faszerowaną w taki sposób:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    A ja poproszę o choć jeden kawałeczek:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !