Sposób przygotowania

ciasto drożdzowe ;
0,5l mleka
75g drożdży
125g kasi
3 jajka
200 g cukru
ok 1 kg mąki

nadzienie
3 jabłka
100g orzechów ( laskowe, włoskie )
50 g migdałów
50 g cukru
cynamon


mleko podgrzewamy aby było letnie wrzucamy drożdże i troszkę cukru zagęszczamy mąką aby miało konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce
gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę składników , jajka , cukier , stopioną kasię , i ja daję olejek cytrynowy no i reszte mąki aż ciasto bedzie dobrze odchodziło od ręki i ponownie odstawiamy do wyrosnięcia
farsz ;
jabłka trzemy na grubych oczkach dodajemy cukier , cynamon pokruszone orzechy , migdały


ciasto rozwałkowywujemy na placek prostokątny i smarujemy farszem na całości po czym zwijamy jak na strudel spłaszczamy ręką i kriomy na kromki ok 2cm i ukladamy w foremce na leżąco zostawiamy do ponownego podrośnięcia
gdy będziemy widzieć ze sa już wieksze wkąłdamy do piekarnika na ok 15 -20 min ;)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne
  • 10
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    są bardzo wiglotne i można śmiało jesć na drugi dizęń ,a zazwyczaj drożdżówki sa suche ;)
  • 10
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    na żywo wyglądają bardziej efektownie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    apetyczne zawijaski
  • 2
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ostatnio robiłam z makiem i wyszły też wspaniałe , dlaczego w piekarniach nie ma takich smakołyków , tylko sztuczne i chemiczne ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !