Sposób przygotowania

Przygotować foremki (ja używam szerokich filiżanek): wysmarować wnętrze masłem, z pergaminu wyciąć paski o szerokości odpowiadającej głębokości foremki (filiżanki). Paski umieścić na ściankach (dzięki masełku powinny się ładnie przykleić) i posmarować je także masłem.

Kawałki czekolady włożyć do naczynia razem z kawałkami masła i rozpuścić w kąpieli wodnej (to znaczy miskę z czekoladą i masłem umieścić na garnku z wrzącą wodą). Mieszać aż do rozpuszczenia się składników. Lekko przestudzić.
Mąkę, cukier i jaja zmiksować na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i wlać ciasto do foremek.
Ciastko trochę urośnie.
Piec 8-9 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut.
W związku z tym, że zarówno temperatura, jak i czas pieczenia są tutaj bardzo istotne, a każdy piekarnik piecze inaczej, proponuję wykonać test, na to czy ciasteczko jest gotowe: po wyjęciu z piekarnika pomiędzy pergaminowy pasek a ściankę foremki wkładam nożyk i lekko podważam. Jeśli ciastko daje się podważyć, a nożyk po wyjęciu nie jest brudny od czekolady, znaczy to, że się udało!

Ciastko wykładamy na talerzyk i po chwili lekko nacinamy. Ze środka powinna wylać się półpłynna masa czekoladowa.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !