Sposób przygotowania

Mleko doprowadzić do wrzenia .Dodać dwie saszetki miętowej herbaty,2 łyżki cukru i opłukane listki mięty. Od ponownego wrzenia trzymać na ogniu przez ok. 1 minutę -przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Po pięciu minutach przecedzić. Ponownie przelać do rondla i podgrzać ,aby było mocno gorące.Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem. Gorące mleko wlewać powoli do utartych żółtek cały czas miksując. Przelać do rondla i wstawić na ogień, przez chwilę mieszać, aby masa trochę zgęstniała. Szybko schłodzić w lodowatej wodzie (do wody dodać lód), przelać do foremki i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas masę spienić trzepaczką.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    smakowite
  • 2
    original
    Opublikowano

    owocówka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    fajny przepis :)
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    pysznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    kiedyś Calypso miało miętowe lody, były pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    pycha,na obecny upał idealne
  • 0
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    bardzo dobre lody

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !