Sposób przygotowania

1. Bułki kroimy na kromki. Naczynie żaroodporne smarujemy połową masła i układamy na spodzie połowę kromek.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku i mieszamy z cukrem i wedle uznania rodzynkami i posiekanymi orzechami. Układamy masę z jabłek na bułkach, posypujemy cynamonem i przykrywamy pozostałymi kromkami z kajzerki.
3. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i śmietanką, polewamy nim zapiekankę, na wierzch kładziemy wiórki masła.
4. Wkładamy naczynie do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut. Zapiekankę podajemy gorącą, jako deser.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    muszę taką zrobić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !