Sposób przygotowania

Rybę patroszymy, skrobiemy z łusek i dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na mniej więcej kwadratowe płaty. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu. Ryż w torebkach, brokuły i fasolkę gotujemy w wodzie lub w garnku na parze. Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy z wierzchniej warstwy oraz na drobnej tartce trzemy na wiórki. Mieszamy razem w jednej miseczce. Do reszty tłuszczu ze smażenia ryby (musi być z 3 łyżki) dodać 3 łyżki mąki. To dosmażamy do zarumienienia, dodajemy szklankę zimnej przegotowanej wody, wsypujemy łyżeczkę soli oraz półtorej łyżeczki przyprawy kucharek uniwersalnej, dodać cukier , pieprz oraz sok z wyciśniętej świeżej cytryny, Wszystko razem zagotować. Polać nim rybę oraz ozdobić plastrem świeżej cytryny. Do dekoracji położyć liść sałaty z 2 kawałkami czerwonej papryki przy ryżu. Identyczny przepis można połączyć z figurkami rybnymi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !