Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiać mąki, sól, cukier, drożdże a następnie wymieszać. Dodać masło i wodę (partiami). Wyrobić miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Delikatnie wmieszac ziarna słonecznika. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - u mnie było to ok. 2h.

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dwie małe keksówki (20x10 cm) lub jedną dużą wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, obsypać ziarnami słonecznika.

Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Najlepiej studzić na kratce.

Smacznego!

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super przepis na smaczny chlebek
  • 0
    original
    Opublikowano

    przejs

    chętnie skorzystam z przepisu, dziękuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Chojłówna

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !