Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawsze wyrastająca drożdżówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
cukier 1 szklanka
jaja 4 sztuki
mleko 3/4 szklanka
olej 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zawsze wyrastająca drożdżówka

Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do większej miski. Na nie wsypujemy kolejno: cukier, roztrzepane jaja, mleko, olej, cukier waniliowy i mąkę. Nie mieszamy! Odstawiamy na 4 godziny. Po 4 godzinach mieszamy wyrośnięte składniki i wykładamy na blachę, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na wierzch ciasta możemy wyłożyć owoce lub posypać kruszonkę. Pieczemy przez 50 minut w 175 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i swobodnie możemy ciasto wyjąć z piekarnika - na pewno nie opadnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak