Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól,jajko,stopione masło i letnią wodę ,aby powstało gładkie ciasto pierogowe,odstawić przykryte ściereczką ,aby ciasto odpoczęło .
Farsz:
Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odsączyć z nadmiaru soku ,połączyć z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami .
Słoninę drobno pokroić i wytopić na patelni ,odsączyć skwarki z tłuszczu i dodać do ziemniaków,masę ziemniaczaną doprawić solą ,pieprzem i przyprawą do ziemniaków .

Ciasto pierogowe cienko rozwałkować ,wykroić krążki napełniając je farszem zlepić pierogi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku .
Podawać polane podsmażoną cebulką na tłuszczu który wytopił się ze skwarek słoniny .

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !