Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy,gotujemy,solimy następnie odcedzamy i studzimy następnie mielimy w maszynce,dodajemy obie mąki,jajko i przyprawiamy gałką i solą do smaku i zagniatamy ciasto.Twaróg rozgniatamy mieszamy z drobno pokrojoną cebulą jajkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto wałkujemy na placek około pół centymetra na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy.Wycinamy kółka i na środku każdego układamy farsz serowy smarujemy brzeg rozbełtanym żółtkiem przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy brzegi.Takie kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu kilka minut od momentu wypłynięcia.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy odsączone kluski i smażymy na złoty kolor.Przed podaniem dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !