Sposób przygotowania

Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem i smażymy często mieszając w garnku z grubym dnem przez kilka godzin (4-6). Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 8-10 minut.
Najlepsze i najsłodsze węgierki są w połowie września, dlatego wtedy warto zrobić powidła, gdyż nie trzeba do nich prawie w ogóle dodawać cukru.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Są znakomite.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    W mojej piwnicy jest mnóstwo takich przetworów. Domowe najlepsze.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    super powidła
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam takie powidła domowej roboty...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !