Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do nich pianę z białek delikatnie wymieszać. Miksując na małych obrotach dodać przesianą przez sito mąkę, sodę oczyszczoną i kakao oraz powoli wlać mleko i olej. Gdy ciasto będzie już \"wyrobione\" dodać powidla śliwkowe i wymieszać dokłanie. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni (do miękkiego patyczka). Udekorować polewą czekoladową domowej roboty i pisakami spożywczymi. Murzynek najlepiej smakuje przygotowany kilka dni wcześniej. Żeby jednak się nie wysuszył, dobrze jest go owinąć folią spożywczą lub przetrzymywać po prostu w reklamówce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    smaczny deserek !
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Piękny, aż szkoda go jeść.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !