Sposób przygotowania

Marchew i cebulę obieramy, ogórki tylko myjemy i szatkujemy warzywa na cienkie talarki. Posypujemy solą (ok. 3 łyżek) i cukrem, mieszamy i odstawiamy na 30 minut-godzinę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz ziarnisty, ocet i pieprz mielony i wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na jakieś 12 godzin w chłodnym miejscu, kilka razy w tym czasie wszystko mieszając. W razie potrzeby dodajemy trochę cukru, soli lub pieprzu mielonego (ewentualnie octu). Wkładamy warzywa do słoików, dodajemy zalewę, aby przykryła wszystkie warzywa i na sam koniec po 2-3 łyżki oleju do każdego słoika. Pasteryzujemy okolo 10-15 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    Zimą smakuje wyśmienicie. Próbowałam kupić w sklepie gotowe i nie smakuje tak dobrze jak własnej roboty.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    uwielbiam takie sałatki,pycha !!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Lubię taką.
  • 1
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    robie taką

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !