Sposób przygotowania

Zagotuj 0,5 litra wody z odrobiną cukru i odstaw do ostygnięcia. 4 żółtka ubij z 10 dag cukru. Białka ubij w osobnym naczyniu, dodając szczyptę soli i resztę cukru, gdy będą sztywne, dodaj ubite żółtka. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito, zmiksuj dokładnie. Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką. Piecz około 35 miut w temperaturze 190-200 stopni.
Ochłodzoną wodę z cukrem wymieszaj z amaretto i nasącz nią jeszcze ciepłe ciasto. Zostaw do ostygnięcia.
Zagotuj mleko ze śmietaną, dodaj kawę rozpuszczalną, cukier waniliowy i połamaną na małe kawałki czekoladę. Jeszcze ciepłą polewą zalej w garnku lub misce pokruszone na małe kawałki ciasto i zmiksuj dokładnie na średnich obrotach.
Rodzynki zalej gorącą wodą i po kilku minutach odsącz na sicie.
Z ciasta formuj średniej wielkości kule, do każdej wkładaj po 3-4 rodzynki i obtaczaj w posypce do ciasta lub wiórkach kokosowych (lepsza jest posypka czekoladowa, kolorowa puszcza po kilku godzinach barwnik).

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    lubię takie
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Pyszności.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smaczniutkie małe co nie co

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !