Sposób przygotowania

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni,odsączamy na sicie.Drożdże rozkruszamy wsypujemy do 200 ml letniej wody,dodajemy cukier i mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.Do mąki dodajemy jajko,sól ogrzane do temperatury pokojowej masło oraz zaczyn i wyrabiamy jednolite ciasto.Na koniec dodajemy posiekane orzechy i skwarki z boczku.Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.Formę smarujemy tłuszczem wysypujemy orzechami,wkładamy wyrośnięte ciasto i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.Pieczemy babkę 50 min w 200 stopniach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ciekawy przepis.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !