Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana
1 pęczek szczypiorku czosnkowego
1 szk liści roszponki
1/2 główki sałaty
5 ogórków kiszonych
1 mini kostka koperek
2 szczypty pieprzu kolorowego
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki oleju
1 sos pikantny
( z suszonymi pomidorami, chili i błonnikiem )
6 łyżek oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na złoty kolor na 3 łyżkach oleju z dodatkiem soli, pieprzu kolorowego, cayenne i kostką koperkową.
Usmażone ziemniaki ostudzić.
Ogórki pokroić w plasterki.
Zimne ziemniaki wrzucić do miski, dodać ogórki, posiekany szczypiorek, liście roszponki oraz porwane na kawałki liście sałaty.
Sos przygotować według przepisu.
Sałatkę polać sosem i wymieszać.