Sposób przygotowania

Karkówkę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i podsmaż karkówkę. Gdy będzie już zrumieniona, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Smaż na wolnym ogniu 7 min. Po 4 min. dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Ciasto na pierogi: Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do całości wbij jajka, dodaj margarynę i 2 łyżki śmietany. Szybko zagnieć. Ciasto włóż na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką koła o średnicy 7 cm.
Na każdym krążku ciasta połóż łyżkę farszu i zakryj drugim krążkiem. Zaklej dokładnie z każdej strony i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nastaw piekarnik na 200 stopni. roztrzep żółtko w miseczce i pędzelkiem posmaruj każdy pierożek. Posyp kminkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekaj 15 min. Podawaj ciepłe do barszczu lub osobno jako przekąskę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa/kalapurtka

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    ciekawe
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Do barszczyku pierwsza liga. Roboty dużo, ale warto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !