Sposób przygotowania

Z masła, cukru pudru i mąki /15 dag/ zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. po tym czasie ciastem wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Dynię gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka.Po przestudzeniu dynię kroimy w drobniutką kostkę. Jajka rozbijamy, żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na puch z łyżką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru następnie dodajemy do masy żółtkowej i dyni, delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia i cynamonem.Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej, wysypanej mąką tortownicy /o tej samej średnicy co tortownica, w której piekliśmy kruche ciasto/.Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Ciasto wyjmujemy i studzimy w tortownicy. Podpieczony kruchy spód smarujemy marmoladą pomarańczową i przekładamy na niego ciasto dyniowe.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    interesujący przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    takiego nie jadłam,warto wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !