Sposób przygotowania

Jajka wybić i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać na przemian żółtka, cukier i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę. Spodnią część tortu posmarować dżemem. Można dodać kilka połówek truskawek. Następnie wyłożyć część śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć. Posmarować śmietaną. Położyć ostatnią część ciasta, nasączyć i wyłożyć resztę śmietany. Na wierzchu udekorować owocami. Boki tortu posmarować również śmietaną i obsypać płatkami migdałowymi lub wiórkami.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ślicznie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    wysmienity
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    śuper

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !