Sposób przygotowania

Przygotować ciasto: oddzielić żółtka od białek, margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po 1 żółtku, stale ucierając. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Otrzeć z nich 2 łyżeczki skórki i wycisnąć sok. Skórkę oraz sok dodać do utartych żółtek i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Pianę z mąką połączyć z masą żółtkową. Formę (25x40cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec 40min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do białości. Gorące ciasto polukrować. Można posypać rodzynkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !