Sposób przygotowania

Mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do napęcznienia następnie osączamy na sicie i mielimy dwa razy,dodajemy miód i ucieramy.Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Masło ucieramy z żółtkami dodajemy mak i proszek do pieczenia.Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą makową i wylewamy równą warstwę na blachę.Pieczemy 15 min w 200 stopniach.Ser mielimy i ucieramy dodając po jednym żółtku,następnie wlewamy stopione ale nie gorące masło i wsypujemy proszek do pieczenia.Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy serowej ,przesypując mąką ziemniaczaną i mieszamy.Masę wykładamy na zapieczoną masę makową i pieczemy 40 min w 200 stopniach.Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny a czekoladę rozpuszczamy dodając 2 łyżki wody.Gorące ciasto smarujemy lukrem i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !