Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z niespodzianką
7 g suchych drożdży
100 g margaryny Kasia
250 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 żółtka
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
3 kiełbasy regionalne
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 g mozzarelli w bloku
2 szczypty pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki kucharka smak lata
Mąkę zmieszać z drożdżami.
Margarynę stopić i ostudzić.
Mleko lekko podgrzać.
Do miski wsypać mąkę z drożdżami, dodać margarynę, żółtka, mleko, sól, pieprz cayenne i kurkumę i wyrobić ciasto.
Gdy ciasto jest wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.
Gdy lekko przestygnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę, kucharka i pieprz i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę wyrobić, podzielić na 15 części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, na środek nałożyć po łyżce farszu i zlepiać tworząc kuleczki.
Bułeczki okładać w papierkach do muffinek zlepieniem do dołu.
Z wierzchu posmarować je rozmąconym białkiem.
Bułeczki odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.