Sposób przygotowania

Pory oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić na kawałki o długości 10 cm. Pory przełożyć do osolonego wrzątku, gotować 10 minut na średnim ogniu. Odcedzić, dobrze odsączyć w sitku. Plasterki szynki pokroić wzdłuż, każdy na 3 części. Zawinąć w nie pory. Tak przygotowane przełożyć do czterech małych form żaroodpornych. Natkę pietruszki i tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, drobniutko posiekać. Rosół i wino mocno rozgrzać, ale nie gotować. Masło utrzeć na gładko z żółtkami. Miseczkę z masą wstawić na naczynie z gorącą wodą, ubijać na parze. Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać na gorący rosół z winem. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Dodać musztardę i posiekaną zieleninę, dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem holenderskim polać pory. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 min w temp. 200 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    fajny sposób na pory - ciekawy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !