Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie umyć (najlepiej żeby to były same kapelusze) i namoczyć je w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 2 szklanek) i w tym stanie pozostawić je na noc. Następnego dnia ugotować je do miękkiej postaci w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, ale wywar w innym półmisku należny zachować. Następnie ostudzone grzyby pokroić w paski. W rondelku roztapiamy masło i zeszklimy w nim obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby do niej i smażymy przez jakąś chwilę. Podlewamy to niewielką ilością zostawionego wywaru i pozostawić na małym ogniu do duszenia aż woda odparuje. Ponownie podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem do miękkiej postaci. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy całość do grzybów. Gotujemy przez około 5 minut aż sos cały zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !