Sposób przygotowania

Oba rodzaje mięsa umyć pod bieżącą wodą i udko umieścić w garnku. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki dwie cebule, czosnek, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Bułkę tartą namoczyć. Do garnka wlać bulion warzywny i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Dodać filety z kurczaka i wątróbkę oraz dusić jeszcze przez około 20 minut. Mięso i wątróbki wyjąć, wystudzić, usunąć z nich kości ( z udka). Udko z indyka, kurczaka i wątróbkę oraz odciśniętą bułkę tartą zmielić dwukrotnie wszystko razem ze sobą. Przyprawić na koniec solą, tymiankiem, imbirem i pieprzem. Pozostałą cebulę obrać, posiekać i zrumienić na patelni na tłuszczu z masła. Razem z tłuszczem dodać do mięsa. W dalszym kroku należy połączyć masę z jajkami i śmietaną i zmiksować. Później wysypać już tylko żurawinę i przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. I kolejne 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczony pasztet należy już tylko wystudzić i pokroić w plastry. ładnie wygląda podany przyozdobiony plastrami cytryny, natką pietruszki, rzodkiewką, różyczkami z pomidorów i paskami papryki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !