Sposób przygotowania

Rozkruszone drożdże włożyć do naczynia, wsypać łyżeczkę cukru, wlać podgrzane mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać śmietanę, pozostałą mąkę, sól, cukier i żółtka, dokładnie wyrobić. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlać roztopione, przestudzone masło, dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę wyrabiać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. i pokroić na kwadraty 8/8 cm. Na każdy kawałek ciasta nałożyć po łyżeczce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Układać na przygotowanej blaszce, gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 20 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne,lubię takie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    pyszniutkie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    uwielbiam takie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !