Sposób przygotowania

Kefir zmiksować z cukrem, żółtkami, roztopionym i przestudzonym masłem oraz z pokruszonymi drożdżami. Mąkę pszenną przesiać do misy, zrobić wgłębienie po środku i dodać zmiksowaną masę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Wyjąć ciasto na stolnicę. Ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rulon. Lekko spłaszczyć i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Po tym czasie ostrym nożem zrobić dwa nacięcia po długości. Obsypać ciasto kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    koniecznie muszę wypróbować przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    mistrzostwo świata
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Pyszne ciasto!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Ale słodkie pyszności!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Drożdżowe ciasto... Pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Baska Kaska

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !