Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Włożyć do garnka. Połowę marchwi obrać i dodać do kurczaka. Podobnie postąpić z całą pietruszką. Białą część pora pokroić na plastry i przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki: obraną i podpieczoną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze części łodygi selera naciowego oraz posiekaną połowę natki pietruszki. To wszystko zalać 4 litrami wody i gotować na małym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie doprawić tylko solą. Gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć kurczaka i warzywa, a pozostały bulion przelać przez drobne sito. Ponownie umieścić w garnku i gotować tak długo, aż zmniejszy on swoją objętość o 1/4.

Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Większe można przekroić na połowę, a mniejsze pozostawić w całości. Ziemniaki oraz pozostałą marchew obierać i pokroić w kostkę (mniejszą marchew można pokroić w plastry).

Do bulionu dodać kaszę, kurki oraz pokrojone warzywa. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Przyprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą w płynie. Pogotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Chętnie zjadłbym taką zupę... I kurki, które uwielbiam:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Pożywny obiadek!
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    gęściutka tak zupka - lubię takie!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Zupa z moimi ulubionymi grzybami - super!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !