Przepis i sposób przygotowania na: Topione brzoskwiniowe bułeczki
1 kg mąki
300 g Kasi
100 g drożdży
1/2 szk cukru
1 szk mleka
2 jajka
1 żółtko
Masa:
500 g twarogu z wiaderka
1 kisiel brzoskwiniowy
1 żółtko
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki cukru
Mleko lekko podgrzać, dodać 3 łyżki cukru i pokruszone drożdże i odstawić drożdże do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać miękką Kasię, jajka i żółtko oraz resztę cukru.
Wyrobić ciasto, nie musi być tak wyrobione jak na ciasto drożdżowe.
Gotowe ciasto włożyć do woreczka, następnie umieścić je w misce z lodowatą wodą.
Gdy ciasto wypłynie na wierzch jest gotowe do dalszej obróbki.
W czasie wyrastania ciasta przygotować ser, który należy wymieszać z cukrem, żółtkiem i kisielem.
Po wypłynięciu ciasta wyjąć je z worka i chwilę wyrabiać.
Następnie ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na prostokąt grubości około 5 mm w razie potrzeby podsypując mąką.
Na placek wyłożyć 1/2 masy serowej i rozsmarować ją na cieście, po czym zwinąć w roladę.
Roladę kroić na krążki grubości 2 - 2,5 cm i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Z drugą częścią ciasta i masy postępować tak samo.
Pozostałe jajko rozmącić i posmarować nim bułeczki a potem posypać cukrem.
Bułeczki zostawić około 5-10 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.