Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodajemy drożdże,rozpuszczone letnie masło dwa całe jajka i żółtko,cukier,cukier waniliowy oraz szczyptę soli.Długo wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od ręki a następnie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykryte ściereczką.Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w 3 szklankach mleka i studzimy,mieszamy z umytymi rodzynkami.Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy dwa prostokąty 20 na 30 i wykładamy na nie masę budyniową i zawijamy roladę od krótszego boku a następnie kroimy na 2 centymetrowe plastry i układamy na wysmarowanej masłem blasze i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !