Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczne karmelizowane żeberka z Indyjską mizerią
Żeberka:
Ja kupuje żeberka firmy mazury są mocno uwędzone aromatyczne i idealne do tej potrawy.
Żeberka kroimy na kawałki po 5-6 kostek każdy, wrzucamy na płaską dużą patelnie (polecam grillowe z Ikei) i powoli podgrzewamy.
Glazura:
W tym czasie na suchej patelni prażymy kmin i kolendrę aż lekko zbrązowieją i zaczną pękać, po czym przekładamy do moździerza lub młynka i mielimy.Proszek mieszamy z miodem i sosem Worcester i łyżką wody.
Gdy żeberka zaczną wytapiać tłuszcz, pędzelkiem nakładamy glazurę i obracamy mięso, delikatnie smarując całość. (Starajmy się grillować bardziej stronę z mięsem niż z kostkami by skórka niestwardniała)
Pilnując by glazura się nie przypaliła ozłacamy żeberka i podajemy gorące , można je też dla wygody podzielić na mniejsze paski.
Mizeria:
Ogórek myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach,( jeśli chcemy by była delikatniejsza możemy obrać ogórki).Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do ogórka ,całość odsączamy z nadmiaru wody np na sitku lub delikatnie przechylając miskę (polecam wypić ten pyszny sok).Dodajemy jogurt i mieszamy .
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gorczyce do momentu aż zacznie pękać. Polewamy mizerię i mieszamy.
Danie podajemy z sokiem pomidorowym lub piwem :)
Smacznego !